perjantai 5. maaliskuuta 2021

LEIVONTAPÄIVÄ

 Emäntä ja Ystävä olivat sopineet jo joulun jälkeen, että talvilomaviikolla leivotaan karjalanpiirakoita. Ja niinhän se homma sitten toteutettiin. Yhdessä leipominen kuulostaa hauskalta. Ja koska karjalanpiirakoiden tekeminen on monivaiheista käsityötä, onnistuu pulikoiminen, täyttäminen ja rypyttäminen, paistaminen ja voitelu nopeammin ryhmätyönä. Samalla Emäntä ja Ystävä ehtivät jutella kaikenlaisista asioista maan ja taivaan väliltä. Kuuntelivatpa toisella korvalla myös linnunlaulu-cd:tä

Emännällä virtaa karjalainen veri. Äiti joutui lapsena lähtemään kahteen kertaan evakkoon sota-aikana ja toisella kerralla elämä piti aloittaa lopullisesti alusta uudella paikkakunnalla Keski-Suomessa. Äiti leipoi usein karjalanpiirakoita ja ne kuuluivat ehdottomasti kaikkiin juhliinkin tarjottaviksi; niin häihin, ristiäisiin, lakkiaisiin, rippijuhliin, hautajaisiin kuin muihin merkkipäiviin.

Emännän mummu se vasta melkoinen piirakkaleipuri oli! Emäntä muistaa lapsuudesta mummulan tuoreet, voilta tirisevät piirakat ja sultsinat, joita mummu oli juuri leiponut. Nam!

Näillä opeilla Emäntä haluaa pitää perinteitä yllä ja opettaa piirakanleipomisen salat aikanaan myös Pienelle Ihmiselle, joka nyt on vasta reilun vuoden ikäinen. Pikkuiset kädet pääsevät jossain vaiheessa rypyttämään piirakoita...

Emäntä teki kuoritaikinan jo edellisiltana. Tosin piti sitä vielä vähän vaivata ja hieroa pöydältä jauhoja sekaan, että taikinaa olisi helpompi kaulita. Ensin tehtiin pitkä "käärme", josta Emäntä pilkkoi sopivankokoiset palat. Ne pyöriteltiin ja litistettiin odottamaan pulikoimista eli kaulitsemista. Kaulitseminen on suorastaan rauhoittavaa (paitsi siinä tapauksessa, että taikina tarttuu pöytään ja saa aikaan repeämiä 😉).

Ystävä oli keittänyt kotonaan puuron valmiiksi. Sitä vähän ohennettiin maidolla ja lisättiin kananmunaa ja suolaa. Kananmuna pitää uunissa kiehuvan puuron koossa piirakan sisällä ja lisää myös ruokaisuutta. 

Lopputuloksena oli herkullisia piirakoita. No, ei näillä ihan piirakkakilpailuja voitettaisi, mutta makuhan on tärkein, vai mitä?

Hieno suoritus ja mukava päivä Emännällä ja Ystävällä. Minä siinä sivussa nautiskelin.

                        Mukavan suloista kevätviikonloppua Sinulle toivottelee Topi 💗


2 kommenttia:

 1. Uskon todella,että sinulla oli mielenkiintoinen ja mehevältä tuoksuva päivä seurata piirankatekoa!
  Tiedän,koska olen seurannut toimitusta itsekin pienenä!
  Älä kerro emännällesi,mutta itse oikaisen piirakoiden teossa niin,että kaulin kuoritaikinan paksuhkoksi isoksi levyksi ja painelen juomalasilla siitä piirakan aihiot ennen varsinaista pulikka ajelua.😉 Oma mummini teki työn samalla lailla kuin sinun emäntäsi.Mukavia päiviä sinne sinulle Topi!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Emännän äiti teki samoin kuin sinä! Muottina käytti maustepurkkia, joten tuli taatusti samankokoiset, kauniit piirakat.
   Kiitos, kun kävit kommentoimassa! <3

   Poista

JOULUKUU ON TONTTUSEN PARASTA AIKAA!

 No jopas vain marraskuu livahti kuin huomaamatta. Vähänhän se oli harmaa ja valoton, mutta nyt, kun lunta on jo maassa ja aurinkokin pilkah...