keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

KÄVIN TAIDEMUSEOSSA

 Emäntä otti minut mukaan Äänekosken taidemuseoon. Taas pääsin siis tutustumaan ihan uuteen paikkaan. Emäntää kiinnosti kovasti Himmelifantasioita -näyttely. Niin minuakin, mutta ensin käväistiin museon toisessa päässä ihmettelemässä kaimani Toivo "Topi" Parantaisen taideaarteita ja hänen henkilökohtaisia tavaroitaan. Enemmän ihmettelin ja ihastelin, Emäntä otti muutaman valokuvan.

Tämä vanha talo on hieno paikka museolle. On kuulemma rakennettu jo 121 vuotta sitten. Hyvin on säilynyt ja pitänyt kuosinsa. Ja bonuspisteitä siitä, ettei tätä hienoa rakennusta ole ikinä purettu! Kyllä entisaikaan osattiin tehdä hienoja taloja monine yksityiskohtineen.


Sisällä ollaan!

Toivo Parantainen toimi pitkään Liimattalan koulun opettajana ja hän oli varsinainen taiteen kerääjä. Museolla on mm. useita Einar Reuterin eli taiteilijanimeltään M.Ahtelan maalauksia, joihin pääset tarkemmin tutustumaan tätä kautta: http://tassutellentaiteeseen.blogspot.com/search/label/Toivo%20Parantainen

Toivo Parantainen rakasti kauneutta ja kauniita esineitä. Tämäkin katselemani peili pöytineen ja jakkaroineen kuului Parantaisen kodin kalustoon. Aika harvinaista miehiseen sisutukseen, sillä Parantainen eleli yksikseen ja kuoli poikamiehenä. Emäntäkin muuten pääsi joskus nuorena tyttönä vierailemaan Liimattalan taidekodissa. Se oli jossain vaiheessa suosittu käyntikohde.


Vähän harmittaa, ettei Emäntä kuvannut mm. Parantaisen kirjoituskonetta, jolla hän kirjoitteli artikkeleita. Käsittääkseni Toivo Parantainen oli myös sujuvasanainen kaunosielu.

Mutta mitä ihmettä? Miksi Hugo Simbergin Köynnöspoika on täällä taidemuseossa? Eikös sen pitäisi olla Tampereen Tuomiokirkossa? Seinältä löydän selventävän lehtiartikkelin: Toivo Parantainen osti teoksen vuonna -69 (samana vuonna, kun Emäntä aloitti koulunkäynnin) ja maksoi siitä 35000 markkaa, mikä vastasi silloisen opettajan vuosipalkkaa. Aikamoinen investointi Parantaiselta! 

Emännän mukana kuljin  Himmelifantasioita katsomaan! Päivi Pulli ja Sirpa Hasa ovat päästäneet todella luovuuden valloilleen ja lopputuloksena on mitä hauskimpia ja upeampia himmeleitä, joihin on liitetty  maalattuja pääsiäismunia. Emäntä otti enemmän kuvia Himmelinäyttelystä ja löydät niitä täältä.Ja täältähän löytyi myös jo jotain muutakin keväistä ja pääsiäiseen liittyvää, nimittäin kahvikuppeja, joissa pääsiäisruoho jo komeasti vihersi.

Myönnetään: olen linssilude ja ihan vastakohta Emännälle, joka ei ollenkaan nauti olla kuvattavana.

Jos asut lähellä Äänekoskea, suosittelen käymään taidemuseolla katsomassa hienoja näyttelyitä. Museokortilla tai kolmen euron pääsymaksulla riittää kovasti katsottavaa.

Heipat taas! Mitähän seuraavaksi puuhailen Emännän seurassa? Jää nähtäväksi!4 kommenttia:

 1. Kiitos taidemuseovinkistä! Odotan suurella mielenkiinnolla, mitä seuraavaksi puuhailet Emännän seurassa. Mukavaa maaliskuuta sinulle ja Emännälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää huomenta, Tarja K ja kiitos kommentista! Museovierailu oli tosi kiva ja mielenkiintoinen. Emännän kanssa voi /saa päästä vaikka minne, mutta tosin varmaan pysytellään hyvin turvallisissa tekemisissä.
   Ihanaa kevätpäivää Sinulle! T: Topi

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, kun olit mukana kierroksella sieltä ruudun takaa! :)

   Poista

JOULUKUU ON TONTTUSEN PARASTA AIKAA!

 No jopas vain marraskuu livahti kuin huomaamatta. Vähänhän se oli harmaa ja valoton, mutta nyt, kun lunta on jo maassa ja aurinkokin pilkah...