lauantai 17. huhtikuuta 2021

SAUNAILTA

Koska tänään on aurinko paistanut jo todella lämpimästi, innoitti se myös isäntäväkeä lämmittämään pihasaunan pitkän talven jälkeen. No, tosin Isäntä ja Kuopus saunoivat pihasaunassa jouluaattona, mitä ei vielä koskaan ollut tapahtunut aiemmin.

Tuumasta toimeen: Emäntä laittoi jo hyvissä ajoin kiukaan pesään tulet ja samalla pesi saunan käyttövalmiiksi. Minä paistattelin päivää saunan kuistilla ja ihmettelin Emännän intoa. Oi, miten ihanasti aurinko lämmitti tontun partaa!


Kevät on jo pitkällä, mutta kyllä katvepaikoissa vielä luntakin löytyy. Pukuhuoneen ikkunasta sen totesin. Kunhan ensi viikko kylvetään auringonpaisteessa, luulisi lumienkin hupenevan melkein silmissä.

 Isäntä ja Emäntä kylpevät lähes joka ilta. Jos ei kotona, niin sitten uimahallissa vesijuoksujen jälkeen. Saunattomat illat taitavat vuodessa jäädä yhden käden sormilla laskettaviksi.Mikäs sen lokoisampaa, kun kellahtaa selälleen saunan lauteille ja antaa lämmön hyväillä kehoa? Rentoutushoitoa parhaimmasta päästä!

Emäntä malttoi istahtaa tulen ääreen puita lisätessään. Siinä sitä istuttiin ihan hiljaa ja kuunneltiin tulen rauhoittavaa ääntä.

Isäntä rakensi ihan itse tämän saunan vuonna 2012. Sitä ennen samalla paikalla oli pikkuinen punainen sauna, joka oli rakennettu joskus 1930-luvulla. Uuteen saunaan kierrätettiin vanhat ikkunat. Tämä nykyinen sauna on saanut harmaantua rauhassa ilman maalipintaa. Tämmöinen harmaa hirsiseinä on niin kaunis!

Ja muuten: kiuas lämpiää jälleen huomisiltana! Kesää kohti mennään!


5 kommenttia:

 1. Kiitos, Suvi! <3
  Ulkosaunassa sai niin makeat löylyt! Ihanaa kevään jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kyllä sinun kelpaa löylytellä noin ihanassa saunassa!
  Minäkin rakastan saunomista.Edellisessä asunnossani oli oma sauna ja varsinkin talvisin se lämpeni ihan joka ilta.
  Vaan ei kyllä sähkösauna voita puulämmitteistä,mainittava se on.
  Onneksi isännän suvun pientilalla Pohjanmaalla on niin hyvä vanha puulämmitteinen sauna,että ihan maailman parhaana sitä pidän.
  Voisin istua siellä tuntitolkulla,niin lempeät ja kosteat löylyt antaa.Minun mummulassani ei tällä hetkellä ole saunaa,kun lapsuuteni sauna siellä on jo niin huonossa kunnossa,ettei ole enää saunottava.Ja sähköllä toimiva sisäsauna kärsi pienen vesivahingon,eikä sitä kuivauksen jälkeen ole vielä rakennettu takaisin,koska suunnittelemme ihan oman,puulämmitteisen saunan rakentamista ulos.
  Mukavaa kevään jatkoa,kerroppa emännälle paljon terveisiä!❤

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Mirjam-Matilda! <3 Kyllä se niin on, että me suomalaiset olemme niin elementissämme saunan lauteilla. Tuskin isäntäväkikään voisi olla ilman saunaa ollenkaan; niin saunahulluja he ovat. No, polttopuita isäntä joutuu tekemään oikein urakalla, mutta kuulemma mielellään niitä pilkkoo, kun tulevat hyvään tarkoitukseen: saunan lämmitykseen.
  Iloa saunan suunnitteluun, rakentamiseen ja ennen kaikkea makoisia löylyjä tulevassa saunassa! <3

  VastaaPoista
 4. Ihanan tunnelmallinen tuo viimeinen kuva, Topi saunoo :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, Hensku!<3
  Tässä saunassa saa oivalliset löylyt. Lauteilla maatessa ja kiukaan suhistessa sielu lepää.

  VastaaPoista

JOULUKUU ON TONTTUSEN PARASTA AIKAA!

 No jopas vain marraskuu livahti kuin huomaamatta. Vähänhän se oli harmaa ja valoton, mutta nyt, kun lunta on jo maassa ja aurinkokin pilkah...